Ecoprofesional

Polistiren Extrudat
Avantaje și beneficii

Produse Fibrostir : Polistirenul extrudat este utilizat in executia lucrarilor de termoizolare, fiind adesea confundat cu polistirenul expandat.

Produse Fibrostir : Este important de mentionat ca placile acestea nu se exclud una pe alta in toate aplicatiile legate de termoizolare, ci sunt si situatii in care se completeaza. Polistirenul extrudat nu mai reprezinta o noutate pe piata de profil, fiind utilizat pe scara larga in diferite domenii. Spre exemplu, datorita capacitatii termoizolatoare (transfer termic scazut) produsele din polistiren extrudat (XPS) sunt folosite cu succes la fabricarea diverselor ambalaje (caserole, pahare etc.) cu scopul de a mentine temperatura constanta a produselor, dar si de a proteja obiectele sensibile la socuri. Cu o capacitate foarte buna de a rezista la actiunea umiditatii, polistirenul extrudat rezista atat ciclurilor de absorbtie a apei, cat si ciclurilor de inghet/dezghet. Din aceasta cauza este utilizat cu precadere in zona fundatiilor si izolatiilor subterane.
Ai nevoie de detalii – Produse Fibrostir ? Contacteaza-ne!

Produse Fibrostir : 11 avantaje ale polistirenului extrudat

Datorita tehnologiei de producere prin extrudere, placile din polistiren extrudat produse in Romania de FIBROTERMICA au o structura uniforma din celule inchise, ceea ce le confera anumite caracteristici tehnice specifice, si anume:

 1. valoare scazuta a conductivitatii termice, pe termen mediu si lung;
 2. rezistenta mecanica excelenta;
 3. lipsa capilaritatii;
 4. rezistenta ridicata la umezeala;
 5. rezistenta la cicluri (inghet-dezghet);
 6. durabilitate ridicata;
 7. rezistenta inalta la difuzia vaporilor;
 8. greutate redusa si usurinta in manipulare;
 9. usor de taiat cu unelte simple;
 10. rezistent la deteriorare sub actiunea radacinilor;
 11. curat, inodor si ne-iritant pentru piele.

 

Polistirenul extrudat este un material ce ofera eficienta energetica, este usor de instalat, are greutate redusa si indiferent de culorile sale (albastru, roz, portocaliu, verde etc.) permite realizarea unui strat continuu de protectie termica si protectia la umiditate a peretilor si acoperisului casei, contribuind astfel la eficienta sa energetica.

Produse Fibrostir : Unde se folosește polistirenul extrudat de la Fibrotermica

Produse Fibrostir
Acoperiș înclinat
Produse Fibrostir
Aplicații speciale
Produse Fibrostir
Podea
produse fibrostir
Produse Fibrostir
Podea
Produse Fibrostir
Acoperiș plat
Produse Fibrostir
Perete

Plăcile de polistiren xps se pot folosi pentru acoperișuri plane sau înclinate, pereți, podele sau pentru aplicații speciale.

Produse Fibrostir : Suprafata placa polistiren extrudat

Fabrica Fibrotermica Romania produce placi de izolatie din polistiren extrudat xps cu trei tipuri de suprafete:

 1. suprafata lisa, notatia „P”
 2. suprafata rugoasa, notatia „R”
 3. suprafata grofata, notatia „G”

Este important sa alegem polistirenul tinand cont de tipul de suprafata si marginile placilor pentru ca, de exemplu lipirea placilor in pat continuu cu adeziv nu se poate face alegand placa lisa.

Motivul este unul legat de aderenta adezivului la suprafata lisa, aceasta nu va fi suficienta, iar rezultatul va fi neconform. Vom avea o calitate slaba a lucrarii, rezistenta si durabilitate foarte scazuta, fiind doar o chestiune de timp pana la desprinderea placilor. Pentru acest tip de lipire in aderenta se preteaza foarte bine un polistiren cu suprafata rugoasa.

Marginea placilor fibrostir xps

Placile se pot produce atat cu margine dreapta, cat si cu margine cu falturi-in functie de nivelul la care se doreste izolarea, imbinarea cu falturi fiind preferata in proiecte cu izolatie XPS peste 40 mm grosime.

Polistirenul extrudat a avut in 2019 peste 14% din cota de piata, fiind singurul tip de izolatie cu o popularitate in crestere. Mai mult decat atat, daca in 2015 valoarea acestuia se situa la 22 milioane de Euro, in 2019 acesta a ajuns la o valoare de 37 de milioane de Euro

Polistiren extrudat pentru acoperis

O mare parte din pierderile unei locuinte sunt inregistrate la nivelul acoperisului, indiferent ca este o terasa – un acoperis plan sau o sarpanta cu o invelitoare din tigla metalica, ceramica, beton etc. Valoarea exacta se poate determina analizand individual fiecare locuinta, insa procentul acestor pierderi este cuprins in intervalul 25-35% – ceea ce inseamna foarte mult in economia unei case. Avand in vedere marimea acestor pierderi, este obligatorie prevederea unui strat termoizolant in structura unui acoperis.

Normativul de profil prevede existenta unor straturi termoizolante care sa confere o rezistenta termica de cel putin 5mpK/W. Aceasta inseamna o grosime a straturilor termoizolante de circa 20 cm la o conductivitate termica de 0.04 W/mpK.

Si pentru celalalt tip de acoperis, de tip plat, este obligatorie amplasarea unei solutii de izolare cu polistiren extrudat. Solutiile sunt diverse si tin in principal de alegerea in concordanta cu tipul terasei, putem avea varianta terasa necirculabila, terasa circulabila, dar si variantele de tip „acoperis verde”. Pentru fiecare din ele, dar si pentru cele derivate din acestea, polistirenul extrudat este o solutie recomandata de specialistii din domeniu.

Polistiren extrudat pentru mansarda

Izolatia sub invelitoare este cea mai buna solutie atunci cand discutam de o mansarda. Aceasta solutie poate fi realizata foarte usor si cu un minim de efort aduce numai beneficii la nivel de acoperis si mai ales la nivelul mansardei, acolo unde multi proprietari se confrunta cu temperaturi insuportabile pe timpul verii si cu frig si mucegai in timpul iernii.

Uneori chiar si o izolare interioara nu este suficienta, mai ales ca aceasta poate fi realizata limitat pentru ca implica scaderea inaltimii camerelor.

Polistiren extrudat pentru pardoseala

In cazul izolarii pardoselilor supuse la trafic, cea mai buna alegere este fara indoiala, polistirenul extrudat, datorita rigiditatii si rezistentei mecanice cu mult mai buna decat cea a EPS-ului.